Lucka 11 – lussebullar

Snart är det lucia. I morgon skulle det alltså vara läge att baka lussebullar, om man vill ha såna att bjuda på när Luciamorgonen randas. Det lär nog inte bli något bakande för mig. Annars gillar jag att baka lussebullar med saffran i. Inte vet jag om saffran är särskilt gott (dyrt är det åtminstone), men det är trevligt med gula bullar som omväxling.

Märkligt med namnen på de där bullarna, förresten. Lussebullar, lussekatter, julkusar… Det är rätt sällan de liknar vare sig katter eller kusar, om kusar ska förstås i betydelsen hästar. De påminner oftast mera om bokstaven S eller om det där tecknet för sevärdhet som man kan se här och var i bygderna. Nu får jag nog lov att ta reda på än en gång…

Arla vet besked http://www.arla.se/upload/paneler/December%202010/lussekatter_dec.pdf

Uschiamej, lussekatt betyder inte “Lucias katt”, utan “syftar på att den gula saffransfärgen ansågs skydda mot Lucifer, den onde, som enligt folktron ibland uppträdde i form av en katt”. Vilken förolämpning mot kattsläktet! Katter som är det gosigaste och raraste som finns… även om de kan fräsa, klösa, morra och bitas när det behövs.

Nåja, Lucia eller Lucifer, jag gillar bullarna i alla händelser!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s