mandel

Jag tänkte på mandlar igår, då jag drack glögg och hällde mandlar och russin i muggen. Man tycks ha olika åsikter om huruvida det ska vara mandlar och russin i glöggen, och om så, hur mandeln ska vara beskaffad. Jag vill ha mina glöggmandlar skalade och hela. Endel tycker tydligen att det är bra med hackad eller flagad mandel i glöggen. Det är skräpigare, tycker jag. Och så gillar jag att tugga de hela mandlarna, så man känner att det är mandel.

Mandel i gröten har man också ibland. I risgrynsgröten, alltså. Om man får mandeln i julgröten, kommer man att bli gift under följande år, kan det heta. Hur gör man då i sällskap där det inte finns giftasvuxna, ogifta grötätare? Jo, man har en annan tradition, den som får mandeln får ett litet paket. Det har våra barn lärt sig i dagis eller i skolan, vilket det nu var. Så vissa år har vi också haft en mandel i julgröten av den anledningen, och ett litet paket innehållande choklad som “lottats ut”. Ett år fick ingen mandeln, fastän jag hade kunnat svära på att jag haft i en sån. Vi misstänkte så smått att barnens farfar fått mandeln och inte hängt med i att man skulle notera detta… Jag minns faktiskt inte hur vi gjorde med paketet sen.

Numera har vi ingen mandel i gröten. Men mandlar är nyttiga, såna skulle man gott kunna äta oftare. Ibland har jag hela mandlar på min portion med yoghurt och müsli också.

Advertisements

2 thoughts on “mandel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s